Domowe masła nawilżające

Masła nawilżające do ciała są obecnie niezastąpione w pielęgnacji skóry. Szczególnie przydatne w okresie zimowym działają intensywniej i dłużej niż tradycyjne balsamy, po które sięgamy najczęściej. Gęstsza konsystencja przy jednocześnie większym stężeniu składników odżywczych sprawia, że preparat wystarczy stosować trzy razy w tygodniu, aby skóra była odżywiona. W temperaturze pokojowej masło ma dosyć twardą konsystencję, a w kontakcie z ciepłą skórą przekształca się w oliwkę. Obecnie najbardziej pożądanym dodatkiem do kosmetyku jest masło shea i olejek arganowy z racji ich właściwości natłuszczających i regeneracyjnych. Niektóre panie pozwalają sobie także na własnoręczne przygotowanie specyfiku. Posiłkując się olejem kokosowych, masłem shea oraz ulubionym olejkiem zapachowym z łatwością można przygotować domowy kosmetyk, który przetrwa nawet trzy miesiące. Maniaczki czekolady mogą zmodyfikować przepis i zamiast oleju kokosowego użyć nierafinowanego masła kakaowego oraz oleju słonecznikowego. Natomiast masło migdałowe powstaje po połączeniu masła shea, oleju z pestek winogron tłoczonego na zimno oraz olejku migdałowego dodanego w ilości zależnej od preferencji osoby wykonującej kosmetyk.

Comments are closed.