Dlaczego warto jeść owoce

W okresie letnim i jesiennym, kiedy polskich owoców jest bardzo dużo, szczególnie warto je jeść i robić z nich przetwory na zimę. Są doskonałymi produktami żywnościowymi, bogate w witaminy, pozbawione konserwantów, barwników i innej chemii, która zatruwa nasz organizm. Każdy z owoców posiada swoje właściwości, które łagodzą stany bólowe, czy nawet chorobowe. Potrzeba Wam jeszcze więcej argumentów, które przekonają Was dlaczego warto je jeść?
Naukowcy w ostatnim czasie odkryli, że owoce to drogocenne składniki wpływające na urodę. Wieloletnie badania pokazały, że można je stosować w kosmetyce nie tylko pod postacią aromatów zapachowych, ale również jako składniki kremów, szamponów itp.
Jabłka
Posiadają witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E. Jabłka to fenomen w dziedzinie odmładzania. Badania ukazały, że komórki macierzyste pobierane z tych owoców mają bardzo podobną budowę do ludzkich komórek! Od tego czasu jabłka są częstym składnikiem kremów odmładzających dla skóry dojrzałej.
Granat
Zawiera przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm neutralizując wolne rodniki. Kwas elagowy, zawarty w owocach granatu sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych, regeneracji skóry i pielęgnacji cery tłustej.

Comments are closed.